International recruitment

Door Dorus Swinkels

 

Onlangs sprak ik een potentiële klant die klaagde over hoe moeilijk het is om technisch personeel aan te nemen. Ik was nieuwsgierig en vroeg hem waarom hij daar zo mee worstelde. Hij antwoordde dat er in Nederland niet genoeg gekwalificeerde kandidaten zouden zijn. Mijn natuurlijke reactie was om hem te vragen waarom hij niet in het buitenland recruitte, waarop hij me vertelde dat ze dat niet deden ‘omdat het niet zou werken bij hun bedrijf’.

 

Ik was verbijsterd.

 

Op de terugweg in de auto realiseerde ik me waarom ik zo geschokt was door wat hij zei. Al sinds het begin van mijn carrière in recruitment is internationalisering de rode draad geweest. Voor mij was het gewoon onvoorstelbaar dat je niet volop zou profiteren van al het talent dat er is.

 

Het deed me terugdenken aan mijn het begin van mijn carrière, waarin ik werkte voor een internationaal recruitment agency. Het Brainport-gebied kwam net op, en de toonaangevende hightechbedrijven stonden echt voor iedereen open, als ze maar de de juiste competenties hadden natuurlijk. Er was veel internationale belangstelling en ook de Nederlandse overheid begon die te stimuleren. Voor mij was het toen al glashelder dat dit het begin van de toekomst zou worden en dat deze trend een blijvende verandering zou zijn.

 

Maar op dat moment liep ik ver voor. Als zelfs mijn eigen werkgever er niet klaar voor was, hoe kon ik dan verwachten dat de industrie dat wel zou zijn? Met kantoren over de hele wereld was samenwerking tussen landen onmogelijk vanwege de commerciële infrastructuur van het bedrijf zelf. We hadden alle kaarten in handen om onze zoektocht naar talent internationaal uit te breiden, maar ons eigen bedrijfsmodel beperkte ons. Hier klopte echt iets niet.

 

Daarom besloot ik verder te gaan en ging ik werken voor een Nederlands expatbedrijf. Hier leerde ik wat internationalisering echt betekent. Ik heb gezinnen over de hele wereld zien verhuizen en wat de impact hiervan is op zowel werknemer als werkgever. Van hieruit heb ik mijn carrière ontwikkeld in Talent Acquisition, waar ik als interim recruiter heb gewerkt voor vele toonaangevende technische bedrijven.

 

Toen ik in 2011 begon te werken voor een internationaal automotive toeleveranciersbedrijf, moest ik meer dan 100 engineers werven: binnen een jaar, in Nederland én met automotive ervaring. Een onmogelijke missie? Nee. Maar ik heb wel meteen de verwachting uitgesproken dat we al deze 100 niet alleen in Nederland zouden vinden, en daarom ben ik ook in het buitenland gaan werven. In een jaar tijd gingen we van 2 nationaliteiten naar 20! Je kunt je de cultuurschok voor het bedrijf voorstellen. Maar uiteindelijk pakte het voor hen perfect uit.

 

Mijn carrière ontwikkelde zich en ik werd wereldwijd verantwoordelijk voor talent acquistion en talent management. Ik had het geluk veel van de wereld te zien en met geweldige collega’s over de hele wereld te werken. Ik heb veel geleerd over verschillende culturen en dit heeft me nederiger gemaakt. Langzaam deed ik mijn ‘westerse bril’ af. Een van de grootste lessen die mijn mentor me destijds heeft geleerd, was dat ‘globalisering geen verwestering is’, en daar blijf ik tot op de dag van vandaag bij.

 

In 2019 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen: Successr. Na alle ervaringen die ik had, voelde ik dat ik genoeg ervaring en kennis had om bedrijven te helpen die te maken hebben met snelle (internationale) groei en/of verandering.

 

Een van de mooie kansen waarmee het begon was bij Vanderlande. We hadden het voorrecht om hen te helpen bij het bouwen van hun wereldwijde infrastructuur en het implementeren van de nieuwe HR-strategie die hun wereldwijde groei zou ondersteunen. We hebben een wereldwijde TA-gemeenschap gebouwd, een wereldwijd afgestemd wervingsproces en namen talent over de hele wereld aan om Vanderlande uit te bouwen tot een internationaal succesvol bedrijf. We lieten het denken in locaties volledig los, stelden een wereldwijd team samen en slaagden erin om zelfs de meest uitdagende functies voor hen aan te nemen. We hebben het allemaal voor elkaar gekregen omdat we internationaal dachten.

 

Internationaal denken staat nu ook centraal bij Successr. Als scale-up groeien we supersnel, maar ik ben toegewijd om een ​​wereldwijd team op te bouwen. We leven in 2021, en dat betekent dat COVID-19 de wereld voor altijd heeft veranderd en het ‘global nomad’ leven is opgekomen.

 

De dagen dat we alleen van 9-5 op een kantoor en op een vaste plek werkten, zijn voorbij. Wij erkennen dit dan ook volledig, dus we hebben onze mensen (een internationaal remote sourcing-team en enkele global nomads) over de hele wereld voor ons werken.

 

Nu ik terugkijk op het begin van mijn carrière, wist ik dat ik gelijk had. En opnieuw heb ik het gevoel dat ik vooroploop. International recruitment is here to stay. Het zal de komende jaren alleen maar een sterkere impact op ons leven hebben. Het excuus dat het niet werkt bij je bedrijf, is er een die je nu meteen overboord moet gooien. Alles is mogelijk zolang je bereid bent om over landsgrenzen heen te denken en te geloven in echte mensen en talent, in plaats van strikte eisen in een vacaturetekst.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.

× Contact