Smart Robotics Business Case

Interview met Juliëtte

Hey Juliëtte, jij hebt een opdracht gedaan bij Smart Robotics. Zou je iets meer kunnen vertellen over het bedrijf?

Jazeker! Smart Robotics is een hightech organisatie dat zich richt op totaaloplossingen voor robots in de logistieke en productieomgeving (je kunt hierbij denken aan een warehouse). Ze zijn vooral gericht op R&D, dus op ontwikkeling van software. Er werken daarom enorm veel slimme mensen.

 

Waar ze zich in onderscheiden is dat ze geen robots, maar cobots maken. Het woord zegt het al: deze cobots werken samen met medewerkers om zo hun fysieke werk te kunnen ontlasten. Vaak moeten dit soort robots in een bepaalde kooi geplaatst worden in de productieomgeving maar deze cobots zijn benaderbaar voor de medewerker. Een uniek product dus.

 

De grootste uitdaging van Smart Robotics ligt in het maximale halen uit efficiency. Met hun nieuwste product, de item picker, lopen nu diverse trials. Alle producten die opgetild moeten worden hebben diverse gewichten en materialen, en dus ook hier zit voor een grote uitdaging voor ze.

 

Hoe kwam die samenwerking tussen Smart Robotics en Successr eigenlijk tot stand?

Het leuke is dat ik op dat moment op zoek was naar een baan, en tweeledig in gesprek ging met zowel Successr als Smart Robotics. Toen voelde ik dat ik vanuit Successr van meer toegevoegde waarde zou kunnen zijn, onder andere voor Smart Robotics. Er werkten professionals met zeer veel ervaring op recruitment gebied: een omgeving waar ik goed in zou kunnen groeien. Toen heb ik het voorstel gedaan aan Smart Robotics om ze via Successr te gaan helpen, en zo is het begonnen!

 

Dat klinkt als ‘the best of both worlds’! Hoe ging het toen verder, wat heb jij precies gedaan bij Smart Robotics?

Mijn opdracht bij ze begon in november 2020. Ik haakte aan omdat er binnen recruitment ondersteuning nodig was: hier liep het storm. Ik ging helpen op het vlak van recruitment, en later bij de begeleiding qua onboarding en de personeelsadministratie. Het bedrijf zat in een enorme groeispurt en daar was ondersteuning en begeleiding bij nodig.

 

Ik begon als recruiter. De organisatie was op het moment dat ik startte aan het transformeren van start-up naar scale-up. Dat gaf ruimte om structuur aan te brengen, wat soms wel zoeken was,  maar door de korte lijnen stond ik in direct contact met iedereen. Dit maakte het heel leuk en daarnaast merkte ik op dat iedereen heel betrokken was. Ik ben begonnen met het voeren van gesprekken door de hele organisatie heen om er zo echt goed in te raken. Hierna heb ik een plan gemaakt en deze gepresenteerd aan HR en de CFO. Toen kon ik me gaan focussen op de structuur: de intake formulieren en de interview feedbackformulieren bijvoorbeeld.

 

Ook heb ik tijdelijk de HR-administratie voor de time-being overgenomen van een collega. Het was interessant om hier wat meer in te duiken, maar ook zeker uitdagend omdat ik er geen achtergrond in heb. Ik heb wel echt stappen kunnen maken in HR, en ingezien dat HR vitaal is voor elke organisatie.

 

Kun je iets meer prijsgeven over hoe Successr zo’n opdracht aanvliegt? Waar voegen wij het meeste waarde toe?

Zeker! De combinatie van intern diepgaand betrokken zijn, maar toch een bepaalde afstand hebben omdat Successr niet in het bedrijf zelf gehuisd zit, was erg waardevol. Ik kon altijd inchecken bij mijn interne collega’s Dorus en Chrissy voor advies. Dit is wel een van de redenen geweest dat ik zoveel voor elkaar heb kunnen krijgen.

 

Het was veel lastiger geweest als ik bij het bedrijf zelf gewerkt zou hebben om bepaalde richtingen te kiezen en keuzes te maken. Dit heeft Smart Robotics voor mijn gevoel heel erg geholpen. Ook was het voor mij commercieel gezien geen probleem de organisatie te verkopen, omdat de kern van wat ze doen heel betekenisvol is.

 

Wat ook fijn is voor zo’n organisatie in een beginnende fase is dat als je ons niet meer nodig bent, je ook makkelijk weer kunt afbouwen. Die flexibiliteit is voor beide kanten heel fijn.

 

Wat vond jij persoonlijk het meest uitdagend van deze samenwerking?

Het kon zeker soms heel erg uitdagend zijn! Je zit in een vrij nieuwe organisatie, wat ook betekent dat je te maken krijgt met uitdagingen zoals het stellen van de juiste prioriteiten en stakeholder management.  De professionaliseringsslag die ze hebben kunnen maken was erg interessant om te zien, maar ook voor mij soms zeker zeer uitdagend.

 

Heel boeiend om iets meer te weten te komen over je learnings! Hoe was het verder om voor Smart Robotics te werken?

Ze zijn een Brabants, en daarmee Nederlands bedrijf dat een sterke passie heeft. Iets wat ook heel belangrijk is voor Successr, dus het was enorm tof om voor ze te mogen werken. Alle collega’s gingen heel informeel, emotioneel betrokken en goed met elkaar om. Ook als externe medewerker werd ik volledig opgenomen.

 

En dan tot slot: waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Pfoe, dat vind ik altijd een hele lastige vraag! Ten eerste ben ik erg blij met de hires. En dan in specifiek de HR-manager die we gevonden hebben. Dit was een hele brede rol (zowel operationeel als strategisch) om in te vullen en ik denk dat we nu een hele goede en passende persoon hebben gevonden.

 

Verder een bepaalde structuur die aangebracht is door het invoeren van bepaalde procedures op het gebied van recruitment en deels HR. Wat ook echt hoort bij het ‘volwassen’ maken van een organisatie. De interne procedure bijvoorbeeld die is opgezet, waardoor er nu officieel een vacature opgesteld werd voor een nieuwe rol en gekeken werd of bepaalde medewerkers intern geschikt waren voor deze andere rol.

 

Ook ben ik trots dat ik invloed heb kunnen uitoefenen op beslissingen op hoger niveau. Bepaalde knopen moesten doorgehakt worden en hier heb ik direct of indirect een bijdrage aan geleverd. Overall, was het echt een enorm leerzame opdracht en heb ik het heel erg naar mijn zin gehad bij Smart Robotics!

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.

× Contact