Q&A met Wessel als HR Consultant bij Successr

Hoe ziet HR eruit bij Successr?

Binnen onze HR tak hebben we onze visie van het Talent Design House uitgewerkt. In het kort is dit onze integrale benadering voor het realiseren van sustainable talent strategies. Op dit moment zijn we bezig met het uitwerken van onze scan hiervoor. Via deze scan kunnen we snel inzicht krijgen in de huidige status van een bedrijf en waar ze naartoe willen. Deze evaluatie is integraal uitgewerkt in de belangrijkste HR aspecten, zoals bijvoorbeeld talent management en talent acquisition. Hiermee meten we ook de volwassenheid van de HR-organisatie binnen een bedrijf. Met deze informatie maken wij een op maat gemaakte strategie om de wensen van de klant te realiseren. Het is vervolgens aan ons de taak om deze strategie ook daadwerkelijk te implementeren.

 

 

Wat inspireerde je om een carrière in HR na te streven?

Ik heb tijdens mijn studententijd in een bestuur een CHRO rol ingevuld en dit beviel mij enorm. Ik vind het interessant om bezig te zijn met mensen in de organisatie. Ook heb ik het idee dat de strategische toegevoegde waarde van HR voor organisaties nog altijd wordt onderschat. Mensen zijn wat mij betreft altijd de belangrijkste factor in een bedrijf. Ik twijfelde altijd al of ik de psychologie of business kant op wilde, omdat ik geïnteresseerd ben in wat mensen beweegt en drijft, dus ook in persoonlijke ontwikkeling. HR valt hier precies tussenin en daarom past het zo goed bij me!

 

 

Hoe ben je in staat om een balans te vinden tussen de behoeften van werknemers en de doelstellingen van het bedrijf wanneer je HR-strategieën ontwikkelt?

Dit draait om het verenigingen van deze belangen. Effectief talent management houdt in dat je verbindingen smeedt tussen het bedrijf, het management en de mensen zelf.

 

Een goed voorbeeld is Succession Planning. Hierbij definieer je de cruciale functies binnen de organisatie en welke vaardigheden, kennis en ervaring hiervoor vereist is. Vervolgens stel je de vraag: welke personen kunnen op korte en lange termijn in deze rollen passen? Dit betekent dat je een verregaande vooruitblik hebt, waarbij vaak nog veel ontwikkeling nodig is voor de lange termijn.

 

Een diepgaande analyse op dit vlak kan het bedrijf aanzienlijke besparingen en kwaliteit opleveren. Het vermijdt de noodzaak om ad-hoc externe krachten aan te trekken wanneer posities intern ingevuld kunnen worden. Het aantrekken van externen voor sleutelposities brengt vrijwel altijd hogere kosten met zich mee. Het is dus echt een win-win voor het bedrijf en individu om te focussen op de doorstroom van het bestaande personeel.

 

Kortom: ik focus mij altijd op het harmoniseren van de behoeften van de mensen met de doelen van de organisatie. Hierbij hoort niet alleen het begeleiden van individuen in hun groei, maar ook op organisatieniveau kijk je naar hoe je de juiste ontwikkelomgeving voor talent kan creëren.

 

 

Kun je ons wat meer vertellen over hoe je omgaat met uitdagingen op het gebied van diversiteit en inclusie binnen organisaties?

Dit is momenteel een onderwerp dat in veel bedrijven gelukkig steeds meer aandacht krijgt. De kern draait om het creëren van een werkomgeving die diversiteit omarmt en ongelijkheden aanpakt, waarin medewerkers zich welkom en gehoord voelen.

 

De basis ligt in het bewustzijn hierover creëren, waarbij het onderwerp bespreekbaar wordt en op alle niveaus van de organisatie aandacht krijgt. Vervolgens is er steun en beleid van het management nodig, waarop wij adviseren en helpen in de uitvoering. Dit vormt echter een langetermijnuitdaging, een daadwerkelijke verandering van cultuur. Een sleutelelement voor cultuurverandering  is het betrekken van alleleidinggevenden. Als voorbeeld hebben we het thema in onze leiderschapstrainingen geïntroduceerd en workshops gegeven op alle niveaus. Op die manier wordt dit thema steeds meer geïntegreerd.

 

 

Hoe draagt Successr’s benadering van HR bij aan het creëren van duurzame groei voor zowel werknemers als bedrijven?

Het ad hoc benaderen van talent is geen duurzame aanpak. Stel je bijvoorbeeld voor dat een leider met pensioen gaat of vertrekt en er plotseling een gat ontstaat. Als je op dat moment nog op zoek moet naar een geschikte kandidaat, schakel je vrijwel altijd naar de markt en dit belemmert de interne doorstroom.

 

Wat de aanpak van Successr duurzaam maakt, is onze langetermijnvisie. Voor mij betekent duurzaamheid in HR dat er constant een interne pool van geschikt talent beschikbaar is waaruit geput kan worden.

 

Binnen Successr hanteren we een holistische aanpak voor talent. Dit realiseren we door Talent Acquisition te integreren met Talent Management. We richten ons op de toekomst: welke vacatures zullen er in de komende tijd ontstaan en hoe kunnen we daar proactief op inspelen? Hierbij voeren we een risico- en workforceanalyse uit en pakken we problemen in een vroeg stadium aan door middel van doordachte strategische personeelsplanning.

 

 

Als HR-consultant bij Successr, welke aspecten van het vak vind je het meest boeiend en uitdagend?

Ik vind Talent Management zelf het meest interessant.

 

In de huidige arbeidsmarkt kun je sterk de nadruk leggen op de zware zoektocht naar passend talent. Ik geef echter de voorkeur aan een interne benadering, waarbij ik graag ontdek welk talent er al aanwezig is binnen de organisatie. Het gaat om het blootleggen van potentieel dat mensen zelf nog niet eens kennen, of wat het management wellicht nog niet heeft opgemerkt. Dit fenomeen zie ik ook bij mijn klant Yanmar: regelmatigwordt er intern talent ontdekt waarvan voorheen geen weet was.

 

Ik vergelijk dit vaak met voetbal: je kunt je richten op transfers of aandacht schenken aan je eigen jeugdopleiding. Het laatste is exact wat Talent Management voor mij betekent: focussen op het potentieel van de mensen die al binnen je organisatie zijn en dit   verder ontwikkelen. Mijn rol gaat dus ook om het creëren van een voedingsbodem waar men de kans krijgt om te groeien en daarmee het beste halen uit zichzelf te halen.

 

Dit heeft voordelen voor zowel bedrijven als de mensen die er werken. Intern aanwezig talent is al bekend met de organisatie, ze krijgen nieuwe mogelijkheden om te groeien en je biedt ze perspectief. Hierdoor ontstaat meer tevredenheid, betrokkenheid en motivatie. Aan de bedrijfszijde leidt dit tot aanzienlijke tijds- en kostenbesparingen, wat uiteindelijk de veerkracht van je bedrijf versterkt en zorgt voor retentie van je mensen.

 

 

Wat zijn enkele van de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt om effectief te zijn als HR-consultant bij Successr?

Er zijn verschillende eigenschappen die van pas komen in de rol van HR-consultant. Allereerst is een empathisch vermogen van groot belang. Door in contact te staan met individuen kun je inzicht krijgen in hoe uitdagingen werkelijk worden ervaren. Het is een kunst om deze inzichten om te zetten naar oplossingen die zowel voor mensen als voor het bedrijf gunstig zijn.

 

Bovendien heb je vaak te maken met grote en invloedrijke organisaties als klanten van Successr. Hierdoor is het waardevol om het vermogen te bezitten om een visie te kunnen vertalen naar de praktische invulling ervan. Dit is waar vaardigheden op het gebied van verandermanagement en projectmanagement om de hoek komen kijken. Je moet anderen kunnen  overtuigen van je verhaal en tegelijkertijd voortdurend vooruitgang  zien te boeken.

 

 

Wat vind je het leukste aan je rol als HR-consultant?

Je fungeert als de verbindende factor tussen de medewerkers en het managementteam. Wanneer je aan tafel zit met het management, vertegenwoordig je de belangen van de mensen binnen de organisatie. Je schakelt constant tussen het individu en het organisatieniveau. Het ene moment bespreek je een persoonlijk ontwikkelplan, het andere moment bouw je een leiderschapstraining die de hele organisatie verder helpt.

 

Persoonlijk krijg ik energie wanneer ik zie dat mensen kansen krijgen of zich ontwikkelen. Bijvoorbeeld wanneer ik positieve geluiden opvang als mensen weer hoopvol gestemd raken over hun perspectief en doorstroom binnen de organisatie. Of wanneer leidinggevenden daadwerkelijk aan de slag gaan met het ontwikkelen van hun teamleden en dit gesprek zich op alle niveaus van de organisatie verspreidt. Dat zijn voor mij tekenen dat er een positieve cultuurverandering gaande is!

 

 

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om een carrière als HR-consultant bij Successr na te streven, en wat maakt deze rol zo de moeite waard?

Ik krijg de gelegenheid om mezelf te ontwikkelen en verdiepen binnen de onderwerpen die ik buitengewoon interessant vind en die me enthousiast maken, en dat nog wel bij vooraanstaande bedrijven die een aanzienlijke impact hebben. Dit is wat me echt motiveert om ’s ochtends op te staan!

 

 

Wat maakt het werken bij Successr uniek in vergelijking met andere HR consultancybedrijven?

Bij Successr krijg je enorm veel vrijheid en werk je echt vanuit vertrouwen, dat maakt je intrinsiek gemotiveerd om dat vertrouwen terug te betalen. Daarnaast krijg je de kans om snel verantwoordelijkheid te krijgen in grote projecten. Waar je in andere consultancy bedrijven misschien jarenlang PMO’er bent, krijg je bij Successr de kans om snel stappen te maken als je je kansen pakt. Een goed stukje talent management dus!

 

 

 

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.

× Contact